Durf te vragen! #gehoorschade

Een wijsheid waar ik honderd procent achter sta is: de enige domme vraag, is een vraag die je niet stelt. Vragen stellen is belangrijk. Niet alleen om interesse te tonen, om ergens meer over te weten komen. Maar ook andersom: om de aandacht te vestigen op moeilijke onderwerpen. Om een taboe te doorbreken, of om de boel eens flink op te schudden.

Daarom vind ik het alleen maar leuk als mensen vragen naar mijn gehoorapparaat. Want ja, ik heb nou eenmaal gehoorschade. Sommige mensen zijn bang een ongemakkelijke vraag te stellen. Bijvoorbeeld, noem je jezelf ‘deels doof’, ‘slechthorend’ of heb je een ‘gehoorbeperking’? Met dit soort vragen kwets je me niet, het toont enkel dat je geïnteresseerd bent.

Let’s lighten things up! Er zijn genoeg serieuze zaken in deze wereld, dus tijd voor wat gekke vragen. Ik zal jullie mijn antwoorden geven, die misschien compleet anders zijn dan die van jullie!

1. Als je aan één oor doof zou moeten zijn, welk oor is het dan?

Als ik nog steeds met beide oren zou horen, en ik zou een zijde volledig op moeten geven, zou het de rechter kant zijn. Simpelweg omdat ik er beter uit zie vanaf mijn linkerkant, dus dan wil ik dat mensen in dat oor praten.

2. Als je een specifieke spraak-klank niet meer kon horen, wat zou dat zijn?

Ik vind zelf het geluid van de ‘S’ echt verschrikkelijk. Ik denk dat veel mensen die slissen het met mij eens zullen zijn. Zelf doe ik al mijn best dit in mijn eigen spraak te vermijden: in plaats van ‘poes’ zeg ik bijvoorbeeld ‘kat’, en ‘broodjes’ worden ‘een broodje of twee’. Dus de ‘S’ geef ik graag op!

3. Zou je liever doof of blind zijn?

Vanzelfsprekend zeg ik hier: doof! Als een persoon die nu ontzettend veel waarde hecht aan mijn zicht om me in het alledaagse leven te helpen: door liplezen, door signalen te zien. Alleen al van het idee om doof te zijn draait mijn maag om! Maar ik kan me goed voorstellen dat blinde mensen andersom redeneren.

4. Als je je gehoorapparaat overal op je lichaam kon dragen, waar zou het dan zijn?

Ik heb hier lang over nagedacht, en kan niet kiezen tussen in mijn beha of als een neusring.

5. Is er een geluid dat je niet meer kan horen, wat je graag weer zou willen horen?

Wat ik mis, is het geluid van iemand die in mijn oor fluistert. Ik vind het nu zelfs moeilijk te herinneren hoe dit geluid vroeger klonk. Maar de sensatie van zo’n geheime boodschap ontvangen lijkt me heel bijzonder. Zo lang het niet iemand is die spreekt met consumptie, natuurlijk.

6. Is het moeilijk doof te zijn in corona tijd?

Deze vraag werd mij laatst gesteld. En heel eerlijk: ik merk weinig verschil. Laatst had ik zelfs een audicien aan huis, om mijn gehoorapparaat te laten checken. Maar ook als je een nieuw apparaat wil testen is dit een optie. Eigenlijk alleen maar fijner: zo kan je het gehoortoestel veilig in je vertrouwde omgeving testen.

Geef een reactie